Junioren

Om goed te leren hockeyen ben je wel een tijdje bezig. Daarom is er een plan, waarin voor elke leeftijd staat vermeld welke onderdelen van het hockey je gaat oefenen. Hieronder kun je lezen wat je per leeftijd kunt verwachten.


O12 jeugd

De overgang naar een heel veld is best lastig. Het veld is ineens net zo groot als bij de senioren. Dat is soms nog best even lastig. De focus verschuift van individueel naar team en je gaat leren om keuzes te maken in het spel. Er zijn plannen vanuit de KNHB om dit mogelijk aan te passen en er volgt een update. De indeling van de O12 teams wordt gemaakt door de Technische Staf ("TS") in samenwerking met de Technische Commissie ("TC"). Vanuit de TS zijn er 2 personen die alle kinderen vanuit de O10 kennen die een goede inschatting kunnen maken hoe en waar de speler het beste op zijn/haar plek is binnen de O12. Samen met de TC wordt gekeken naar goede verhoudingen binnen een team. Binnen de O12 speel je 11 tegen 11 en bestaat je team uit 14 personen inclusief een keeper. Dit kan een vaste keeper zijn of wordt er gewisseld binnen het team.


De O12 -teams vallen onder de junioren TC en zijn er 2 categorie managers, 1 voor JO12 en 1 voor MO12. De O12 krijgen 2x per week 1 uur training of in geval van de 1e 2 teams gevallen 2x 1,5 uur training. De O12-teams bestaan uit zowel 1e jaars als 2e jaars O12 spelers. We proberen een juiste balans daar tussen te vinden. De wedstrijden zijn op zaterdag en incidenteel op zondag. De training wordt gegeven door hoofdtrainers of jeugdtrainers die begeleid worden vanuit de Technische Staf. Het coachen van de wedstrijden gebeurt ook door de jeugdtrainers met assistentie van de managers als zij niet kunnen. De O12 doet ook mee aan de zaalcompetitie waarbij de kinderen 1x per week training krijgen en meedoen met de zaalcompetitie vanuit de KNHB (gemiddeld 6 wedstrijd blokken per seizoen).


Sommige spelers en speelsters uit deze categorie kunnen worden worden afgevaardigd naar een selectie van het District Midden Nederland. Vanaf O12 jeugd kan je 's winters ook zaalhockey gaan spelen. Dat is heel leerzaam op het gebied van tactiek. Hoe moet je je opstellen als je iemand verdedigt? Hoe moet je lopen als je een doelpunt wil maken uit een voorzet van rechts? Waar moet je staan om de verdediging van de tegenpartij onder druk te zetten? Als je 1e jaars D-speler bent kan je helpen bij het Benjamin of Mini hockey. Helpen bij trainingen is leerzaam, je kunt ontdekken of je het leuk vindt om jongere kinderen iets te leren en je leert er zelf ook beter van hockeyen.


 

O14 jeugd

In deze categorie (eerste en tweede klas middelbare school) leer je het allermeest. De teams spelen in de districtscompetitie (Midden Nederland). De hogere teams kunnen in een competitie gaan spelen waar je ook buiten het district speelt (IDC). Ook bij categorie kunnen spelers worden worden afgevaardigd naar een selectie van het District Midden Nederland. Sommige spelers beginnen nu aan hun groeispurt en dat kan betekenen dat het allemaal wat minder makkelijk gaat als je gewend bent. Je kunt nu minder 'handig' worden. Aan de andere kant wordt je ook sterker en dat maakt dat je bijvoorbeeld harder kan leren slaan en lopen. 


De coaching van deze teams wordt afgestemd op de teamsamenstelling en wordt soms door jeugdtrainers of juist weer door ouders gedaan. Vanaf deze categorie wordt aandacht voor sportiviteit en respect steeds belangrijker. Sportief gedrag ten opzichte van medespelers, tegenstanders, coaches en vooral scheidsrechters maakt dat hockeyen leuk blijft.


 

O16 jeugd

In de O16 jeugd is iedereen fors in de groei. Het is een tijd dat intensief op groepsgedrag moet worden gecoacht. Bij de lijnteams richt de coaching zich vooral op het prestatiehockeyen, bij de breedteteams gaat het ook over plezier met elkaar hebben. O16 hockey is krachtiger en feller dan O14 hockey, er wordt harder getraind en minder spelmatig, meer puur op de oefening van techniek. 


De O16 jeugd krijgt allemaal een opleiding tot scheidsrechter en moet in deze categorie ook het examen doen. Dit levert de club scheidsrechters, maar ook begrip en respect voor scheidsrechters. Ook het fluiten van wedstrijden geeft de jeugd inzicht in het geven van leiding aan een groep en hoe dat het beste gaat.



O18 jeugd

O18 jeugd vormt de hoogste categorie van de jeugd. Zij hockeyen vaak vanaf de start bij de Benjamins bij de club. Veel hebben intussen een taak vervuld bij de training en coaching van jongere teams, het organiseren van evenementen of als scheidsrechter. In deze categorie gaat het om het uitbouwen van tactiek en wordt het definitief duidelijk of spelers het meeste plezier hebben in prestatie of recreatiehockey. Coaching vindt bij voorkeur plaats door een senior speler of een externe coach. Training en coaching is specifiek afgestemd op de teamsamenstelling en verschilt sterk per team.


Voor tweedejaars O18 en spelers ouder dan 18 jaar, hebben we ook de mogelijkheid om te spelen in een jong senioren team (O25) of samen met je vrienden zo'n jong senioren team te vormen. Met je team doe je mee in de zondag competitie. Wat is niet leuker dan door te blijven hockeyen bij je club om in het weekend samen met je ‘oude’ hockeyvrienden en teamgenoten een balletje te slaan. Senioren hockey groeit bij HC Naarden, en we stimuleren dan ook thuisblijvers, studenten in nabij gelegen universiteitssteden en terugkomers, om voor senioren hockey bij 'jouw eigen club' te gaan.


Vriendenteams

Bij HC Naarden draait het niet alleen om hockey, maar zeker ook om vriendschap en plezier. Speel je komend seizoen in de O16- of O18-categorie? Dan heb je de mogelijkheid een vriendenteam te vormen. Samen met je vrienden het veld op voor een sportieve uitdaging, hoe leuk is dat? Wil je volgend seizoen graag met elkaar in een vriendenteam spelen? Stuur dan zo snel mogelijk en in ieder geval voor 30 april, een mail met de namen van de spelers naar [email protected].



Share by: