Help, mijn kind wil keepen...

Bij HC Naarden hebben we fantastische keepers onder de lat staan, die voor ieder team super belangrijk zijn. Vanaf de E6 maken kinderen kennis met keepen en begint een aantal ook enthousiast te worden voor het keepen. Mocht het nou gebeuren dat je denkt "Help, mijn kind wil keepen!”, maar je hebt eigenlijk geen idee wat je dan te wachten staat, lees dan vooral verder.


We laten deze periode ouders van keepers aan het woord. Die vragen beantwoorden, die bij jou als ouder of gewoon als geïnteresseerde van een mogelijke keeper, vast ook door je hoofd gaan. In dit interview laten we Monique aan het woord, de moeder van Bram (JC1).

 

Wie ben je en in welk team keept je zoon/dochter?

Ik ben Monique, de moeder van Bram de Boer, keeper van de C1.


Sinds wanneer keept je zoon/dochter?

Bram had in de E8-tallen al geroken aan het keepen, denk dat hij toen 10 jaar was. En in het 1e jaar in de D ( D5) is hij begonnen met fulltime keepen. Hij wilde eerst een duofunctie (om de week keepen en veldspeler). Helaas was die ruimte er op dat moment niet, omdat er net niet genoeg keepers waren en dus koos hij voor fulltime keepen. En daar heeft hij gelukkig geen spijt van gekregen. Een jaar later mocht hij naar D1, dat was wel een ‘cultuurshock’, zowel voor hem als voor ons. Dat hockey ging opeens wel heel snel en heel hard, dus dat was wel even wennen. Ook moesten wij even wennen om in het team aansluiting te vinden. Wij hebben namelijk altijd op zondag gehockeyd dus kenden ook bijna geen zaterdagspelers en we waren niet bekend met de lijnteams. Maar we werden snel opgevangen en toen het eindelijk begon te wennen kwam Corona, dus dat was een erg vreemd jaar om te spelen. Maar sinds hij in de C speelt voelt hij zich helemaal thuis.


Wat ging er door je heen toen hij/zij vertelde te willen gaan keepen?

Wij vonden het alleen maar heel erg leuk, omdat we zagen dat hij er veel plezier in had. Het heeft hem uiteindelijk ook meer zelfvertrouwen gegeven, want hij doet iets wat hij leuk vindt. Hij vond veldspeler zijn overigens ook heel leuk, maar hij vond keepen gewoon net iets leuker.


Ben je sindsdien anders naar wedstrijden gaan kijken?

Jazeker! Ik zie de wedstrijd vanuit een volledig ander perspectief, een hele andere ervaring! Ik beleef de wedstrijd meer vanuit het keepersperspectief merk ik. Je hoopt stiekem toch dat hij weer een wereldredding heeft en als hij er eentje doorlaat voel je je rot voor hem, terwijl je weet dat er zoveel meespeelt op het moment van scoren. Dus als hij een bal een tegenhoudt, zien wij dat als een score en zijn we ook opgelucht. Ik heb inmiddels geleerd als er een tegendoelpunt is, dat dit niet de schuld is van de keeper. Het is echt een samenspel van het team, dit wordt door de spanning van het spel soms wel vergeten, je bent het laatste redmiddel en dan doe je je stinkende best om hem tegen te houden. De druk is denk ik wel groter voor een keeper, want als je hier ‘een foutje’ maakt, heeft het gelijk effect op de stand. Maar als het team goed gecoacht is, begrijpt iedereen dat het een samenspel is en niet direct een fout van de keeper. Maar dat is soms nog wel eens moeilijk. De andere kant is als hij ze WEL tegenhoudt, dan voel het succes ook in het team!


Is er een verschil in veld -en zaalhockey?

Enorm verschil! Veldhockey is een groter veld en vergt meer concentratie, omdat het soms langer kan duren dat het spel bij jouw als keeper is. In de zaal daarentegen is het veel kleiner en gaat alles sneller. Je ziet dan ook dat ook dat na zo’n zaalcompetitie je kind zich enorm heeft ontwikkeld. Hij wordt sneller en behendiger. Binnen 5 seconden kan er in theorie weer gescoord worden, dat zie je natuurlijk niet zo snel in het veld. Daarom vinden veel keepers de zaal onwijs leuk.


Stinken die keeper-spullen nu echt zo erg en staan ze niet in de weg?

Die keeper-spullen stinken wel degelijk! De tas staat bij ons in een locker, dus we hebben geen overlast van de tas. Wel is het noodzakelijk na elke training/ wedstrijd de tas open te laten en lekker te laten luchten. Deze moeder wast ook regelmatig even ‘het zachte materiaal’ anders trek je het als ouder niet meer hoor! De legguards van tijd tot tijd met een doekje afnemen of in de tuin laten luchten helpt ook. Wacht maar tot ze in de puberteit komen dan komen er nog meer luchtjes bij …! Dus de gouden tip, gewoon met enige regelmaat wassen, scheelt al heel veel, want soms ruik ik keepers van tegenstanders, heb daar toch een neus voor ontwikkeld.


Welk advies/tip/opmerking zou je aan ouders willen geven van kinderen die willen gaan keepen?

Als je kind wilt keepen, laat je kind vooral keepen. Ga niet als ouder denken dat je kind moet rennen, omdat jij dat misschien wilt. Bram geniet zo van het keepen, hij is onderdeel van het team en de keeperstrainingen zijn fantastisch! 45 Minuten samen met medekeepers hard trainen maar ook lol hebben. Je hebt dus wel een extra keeperstraining in de week, maar Bram kijkt hier wel iedere week naar uit, deze zijn echt ongelooflijk leuk!


Wat is een leuke bijkomstigheid?

Als keeper maak je ook kans om in een lijnteam te komen (als je die ambitie hebt natuurlijk). Je kan sneller hogerop klimmen, maar onthoud ook dat dit geldt omgekeerd geldt. En dat is ook prima, maar belangrijk is dat je dat je kinderen ook moet meegeven, zodat ze niet te teleurgesteld zijn als ze opeens lager spelen. Want lager spelen dat zegt niets over de kwaliteiten van je kind, maar dat zegt gewoon iets over het vele talent wat er aanwezig is op de club. Een kind kan alleen maar teleurgesteld worden als ouders alleen maar leren dat er een 1e team is. Een keeper is tenslotte in elk team nodig, dus waar je ook speelt iedereen zal blij zijn er iemand in het doel staat. Bram is op dit moment zelfs aan het meetrainen met District Midden, hoe gaaf is dat! Zolang hij mag meetrainen genieten wij als ouders en hij als keeper! Maar wij realiseren ons ook dat er zoveel goede keepers zijn dat er zo weer eentje voorbij kan komen die beter is en dan is het keihard, dan lig je eruit. Maar dan heeft hij wel een van de coolste ervaringen gehad als keeper en wie weet… mag hij zijn droom blijven dromen!


Heb je als ouder een tip voor kinderen/ouders die twijfelen?

Tip 1: Eind van het jaar geeft Ron Bollen, de keeperstrainer, samen met andere keepers van de club een KEEPERSCLINIC. Bram is hier volledig overstag gegaan, hij vond het zo ongelooflijk leuk. Het enthousiasme waarmee Ron training geeft, werkt inspirerend. En het is echt leuk om te zien, je moet het doen om te voelen en je moet het zien. Dit geeft je ook de kans om andere keepers te vragen naar hun ervaringen. Keepen is echt niet alleen staan in een doel, het is een hele wedstrijd gefocust blijven en keihard werken. En tot op de dag van vandaag heeft Bram geen spijt van zijn keuze!

Tip 2: Luister vooral naar wat je kind graag wilt, dat is denk ik wel het allerbelangrijkste. Keepen is echt heel leuk!

Tip 3: Als je als ouder of kind toch nog twijfels hebt, stel gerust vragen aan de ouders van keepers of aan keepers zelf. Of kom een keer kijken op de trainingen die op woensdag gegeven worden. Het is echt een hele leuke tak van sport!


Wist je dat…

Het bij HC Naarden in de D-jeugd ook mogelijk is om speler en keeper te zijn! Om erachter te komen of keepen echt wat voor je is, kun je ook aangeven als je een seizoen om de week wilt keepen. Is dat wat voor jou?


Laat het weten via [email protected]. Als je andere vragen hebt of een keertje mee wilt trainen met de keeperclub, mail ons dan ook!


Share by: